Mladí adepti gastronomie ze Šířavy získali další úspěchy.
Družstvo mladých adeptů kulinářského umění ze Střední školy gastronomie a služeb, Šířava 7, Přerov skvěle reprezentovalo vysokou úroveň odborného školství Olomouckého kraje na XV. ročníku mezinárodní soutěže kuchařského a cukrářského umění a V. ročníku mistrovství republiky kuchařů a cukrářů s názvem Gastro Hradec 2010 v Hradci Králové.
Student 3. ročníku oboru kuchař, Pavel Dimidenko, soutěžil v kategorii juniorů do 21 let. Jeho úkolem byla příprava slavnostní rautové mísy pro 8 osob se dvěma druhy omáček a jedné restaurační mísy pro dvě osoby . Po velmi pečlivé úvaze a po řadě konzultací s učitelkou odborného výcviku paní Miroslavou Skaskovou připravil a porotu okouzlil kachními prsíčky pečenými do růžova v žampionovém kabátku, tatarem z karotky a cukety. Velmi dobře byla
odbornou porotu ohodnocena Pavlova roládka z krůtích prsíček v kombinaci s králíčím hřbetem, plněná listovým špenátem a tykvovými semínky v šafránovém chaufroi, teriku z foie gras s kaštanovým mousse a jablečným želé. Jeho snažení korunovala kuřecí paštička prokládáná uzenou roštěnou s řapíkatým celerem v obalu s pórku doplněná zeleninovým salátem s fazolemi. Jako omáčky byly zvoleny, budoucím mistrem vařečky, rajčatová s bazalkou a zázvorová se smetanou. Výsledkem hodnocení velmi náročné poroty byla stříbrná medaile.
Kategorie juniorů v oblasti uměleckého cukrářství byla zastoupena dvěma šířavskými studentkami, a to Kateřinou Kovářovou a Janou Pištovou. Kateřina je studentka 2. ročníku oboru cukrář a soutěžila v kategorii umělecký exponát. Jejím úkolem bylo zhotovit uměleckou skulpturu z předepsaných surovin. Katka vytvořila dílo s názvem Dračí srdce o váze 12 kilogramů, celkové délce 60 cm a rozpětí křídel 40 cm. Tento výrobek byl oceněn stříbrnou medailí.
Jana Pištová, studentka 3. ročníku, oboru cukrář, soutěžila v kategorii C/J1 Mísa Petit Fours, kde si připravila ořechovo-karamelové oválky, malinová srdíčka, pařížská kolečka a mandlové diamanty. Na výrobě tohoto typu sladkého pokušení Jana pracovala deset dní a po zásluze byla odbornou porotou oceněna bronzovou medailí.
Nároky odborné poroty složené z předních gastronomických odborníků AKC ČR byly opravdu vysoké. Hodnotilo se anonymně, a to ze čtyř základních pohledů:
- prezentace, tj. využití inventáře, prostoru a doplňků
- sestavení, tj. skladba barev, surovin a vzájemná harmonie
- odborná příprava, což znamená preciznost a náročnost technologie výroby
- aranžmá podávání, tj. nápaditost a atraktivnost
U kategorie umělecké kuchařství a cukrářství se hodnotilo pracovní provedení, stupeň obtížnosti, originalita a umělecké zpracování.
Výsledky, kterých v Hradci Králové dosáhli studenti naší školy zejména díky skvělým učitelům odborného výcviku, jsou nejen inspirací pro mladší kolegy soutěžících, ale i zavazující pro celou školu. Naši studenti i učitelé opět opakovaně prokázali dokonalou orientaci v moderní gastronomii a schopnost změřit své síly s konkurencí nejen v rámci České republiky, ale i na poli mezinárodním.