Retigo Cup 2010 – Moravský kuchař 2010

Oldřich Baďura 18. 5. 2010

Dne 15. května 2010 proběhla v areálu Gastrocentra Moravia Přerov kuchařská soutěž s mezinárodní účastí, která byla vypsaná pro kategorii seniorů a juniorů.

Moravský kuchař 2010Za Střední školu gastronomie a služeb, Přerov, Šířava 7, soutěžila Božena Urbanová, která i přes nevýhodný los zaujala odbornou porotu pokrmem nazvaným Kachní prsa pečená do růžova, ragou z jater fois gras s jablkem, cibulová marmeláda, zeleninové pyré, žemlová nádivka se špenátem a kaštany a omáčka demi-glace. Tento pokrm byla skutečná symfonie barev, vůní a chutí a odborná porota Asociace kuchařů a cukrářů ČR v čele s manažerem Českého národního týmu ocenila reprezentantku školy po zásluze zlatou medailí. Kromě toho byla Boženka za svůj výkon oceněna firmami Makro, Vitana a Bonduell. Velký podíl na jejím úspěchu má i její trenérka, učitelka odborného výcviku, držitelka licence mezinárodní rozhodčí při gastro soutěžích, paní Ludmila Horáková.

Moravský kuchař 2010Skvěle připravená mezinárodní soutěž, opakovaně prokázala nesporné kvality odborné přípravy studentů SŠGS na Šířavě, protože laťku kvality jsme posunuli opět velmi vysoko. Jsme hluboce přesvědčeni, že cesta k mistrovským výkonům vede přes špičkovou profesní přípravu toho kterého učebního oboru, pokračuje nástavbovým maturitním studiem a je ukončena studiem na vysoké škole. Absolventi naší školy se pak mohou ucházet o místa v middle i top managentu gastronomických zařízení. O tom svědčí i titul Moravský kuchař 2010, který získal, spolu se zlatou medailí v kategorii seniorů, náš bývalý student Tomáš Kuban.