Triumf na Gastrojunioru: Dvakrát zlato, dvakrát bronz

Pavel Fridrich 21. 10. 2010

Další ročník kulinářské soutěže Gastrojunior 2011 se letos konal v Ostravě Hrabůvce. Přesněji řečeno, konalo se zde zatím jen regionální kolo, ze kterého vzešly nominace soutěžících do kola národního, které se uskuteční v jarních měsících 2011 na Výstavišti v Brně. Střední škola společného stravování v Ostravě se tak stala v závěru minulého týdne centrem gastronomického umění, do kterého se sjeli kuchařští junioři dobývat pomyslný kulinářský svět.

Nejinak tomu bylo i ve Střední škole gastronomie a služeb, kdy za časných ranních hodin 15. října vycestovala delegace juniorů z řad budoucích kuchařek, servírek a cukrářek, pochopitelně pod ostřížím zrakem řemesla znalých trenérek do zmiňované Ostravy. Letos, již zkušené a ostřílené ze soutěžních kol minulých ročníků, snad trochu v nejistotě a očekávání okamžiků příštích a s nadějí na úspěch.

Po nezbytných administrativních úkonech došlo na losování pořadí v soutěži. Los určil jasné startovní pořadí: servírka první, cukrářky třetí a šesté a kuchařce připadla pátá startovní pozice. Taková je soutěžní realita, čekání je nekonečné…

Cukrářky, Klára a Kristýna vstoupily do boje o medaile a postup do národního kola s odhodláním připravit v čase 45 minut čtyři porce moderního teplého dezertu, jehož základní surovinou byla čerstvá živočišná smetana ke šlehání. Dezert musel být připraven jako součást tříchodového restauračního menu pro mezinárodní klientelu. Doplňkovou surovinou byl jeden druh mraženého ovoce podle výběru soutěžících.

Kuchařka Božena Urbanová startovala z páté pozice kulinářského klání a byl před ní nelehký úkol připravit čtyři porce moderního teplého pokrmu s hlavní a odlehčenou přílohou v časovém limitu 45 minut. Základním mottem soutěžního úkolu kuchařů bylo připravit pokrm s charakterem „ Krajová specialita – v moderní úpravě“, tedy pokrm, který vychází z kulinárních tradic regionu, ze kterého se soutěžící do soutěže hlásil. Základní surovinou bylo kalibrované kuře s kostí. Soutěžící měli za úkol připravit čtyři porce pokrmu, jehož hlavní součástí bude stehenní i prsní svalovina s vhodnými přílohami.

Servírka Michaela předvedla své dovednosti a zde je na místě dodat: sebevědomě, elegantně a hlavně profesionálně. Dvacet soutěžních minut jí muselo stačit k přípravě teplého předkrmu včetně servisu před zraky hostů, který doplnila podáváním vhodného vína k pokrmu.

Po hodinách snahy a vypětí bylo dobojováno a zbývalo několik málo hodin do vyhlášení výsledků. A zase ta nervozita a přání zvítězit nebo alespoň se slušně umístit a hlavně… dostat se do národního kola. Účast v národním kole je věc prestiže juniorských gastronomů, protože tam už jsou jen ti nejlepší z celé republiky. A děvčata se tam po právu nominovala. Nejlépe, se zlatou medailí se umístila kuchařka Božena Urbanová. Stejně tak zlatou medaili si vybojovala díky svým dovednostem servírka Michaela Grammerová a cukrářky Klára Kocíková a Kristýna Leczová odjely s bronzovým diplomem, který obdržely za svůj cukrářský výtvor.

A mimochodem, jen tak na závěr Božena Urbanová a Michaela Grammerová se umístily v absolutním pořadí na jedinečném druhém místě a nechaly tak za sebou velkou konkurenci. No řekněte, není to úspěch? Ano je, obrovský, nečekaný a zasloužený.

Tak v Brně na shledanou a přijeďte nám fandit, budeme to potřebovat!