Povídání o punči

Pavel Fridrich 7. 12. 2010

Punč (Punch)
říká se o něm, že se narodil v Anglii, ale není tomu tak. Jeho původ sahá do daleké Indie. Tady jej objevili angličtí námořníci a tak do Evropy doplul tento jemný, aromatický nápoj, zvaný punč, koncem 17. století. Většina lidí se domnívá, že punč přišel právě z Anglie, je to zřejmě tím, že Angličané byli kolonizátory Indie a punč převzali. Patří tak k historicky nejstarším míšeným nápojům.
Punč je slovo, které se do evropských jazyků dostalo z angličtiny. K nám přešlo přes němčinu a tak se mu dostalo české výslovnosti, včetně psaného slova. Správná anglická výslovnost je tedy panč.
Indické jméno punče je „panča“, tedy pět, což značí, že se připravoval z pěti základních složek: cukru, lihoviny, vína, vody a čaje. Pochopitelně nelze opomenout koření a ovoce, které je nedílnou součástí punče a dotváří jeho charakter a osobitost. Existují však i jiné prameny, které uvádějí i jiných pět ingrediencí: arak (nebo jiná lihovina), citronová šťáva, cukr, koření a voda nebo čaj. Nicméně, skutečnost je taková, že pro přípravu se používá PĚT surovin, což je typické pro původní punč. Třeba na ostrově Réunion (leží v Indickém oceánu) domorodci připravují punč z místních surovin, kterými jsou rum, vanilka, liči nebo mango a třtinový cukr.
Punče jsou známé hlavně jako teplé míchané nápoje, ale připravují se i jako studené, Zpravidla se připravují ve speciální terině na puč. Hlavním kořením je skořice, hřebíček, zázvor, kardamom, vanilka. Dochucuje se citronovou nebo pomerančovou kůrou.
Lihovina se nalévá jako poslední do horkého punče, aby alkohol a tak i jeho aroma nevyprchaly. Hotový by měl obsahovat kolem 30% alkoholu.
Každý punč je jiný severský, pařížský, námořnický, vánoční nebo vinný, ale všechny mají něco společného – jsou nápojem zimních měsíců, které jsou dnes u nás spojeny hlavně s vánočním časem a pohodou.
Punč je vhodné podávat až po jídle anebo samostatně, jen tak pro zahřátí. Jeho variací a obměn je nespočet. Platí však, že je nápojem kořeněným a voňavým, plným vánoční atmosféry. Krásné Vánoce.