Šířavští na Gastrojunioru: třikrát stříbro, jednou bronz

Pavel Fridrich 8. 11. 2011

Další ročník soutěže Gastrojunior 2012 se letos konal pod záštitou Střední školy gastronomie a hotelnictví ve Frenštátě pod Radhoštěm. Přesněji řečeno, konalo se zde zatím jen regionální kolo, ze kterého vzešly nominace soutěžících do národního kola, které se uskuteční v jarních měsících 2012 na Výstavišti v Brně. Frenštát se tak stal v závěru minulého týdne centrem kulinářského umění.  Juniorští gastronomové tak přijeli dobývat pomyslný kulinářský svět. Nejinak tomu bylo i ve Střední škole gastronomie a služeb, kdy za časných ranních hodin 4. října vycestovala delegace juniorů z řad budoucích kuchařů, servírek a cukrářek, samozřejmě pod ostřížím zrakem řemesla znalých trenérek do zmiňovaného centra gastronomického dění, snad trochu v nejistotě a očekávání okamžiků příštích a s nadějí na úspěch.

Po nezbytných administrativních úkonech došlo na losování pořadí v soutěži. Los určil jasné startovní pořadí: servírka čtvrtá, cukrářky třetí a pátá a kuchaři připadla osmá startovní pozice. Taková je soutěžní realita, čekání je nekonečné…

Cukrářky, Markéta a Milena vstoupily do boje o medaile a postup do národního kola s odhodláním připravit v čase 45 minut čtyři porce moderního teplého moučníku „Nákyp v moderní úpravě. Nákyp musel obsahovat tepelně zpracovanou tajnou surovinu, kterou si soutěžící vylosoval 20 minut před soutěží. Dezert musel být připraven jako součást tříchodového restauračního menu pro mezinárodní klientelu.

Kuchař Vratislav Dočkalík startoval z osmé pozice kulinářského klání a byl před ním nelehký úkol připravit čtyři porce moderního teplého pokrmu s hlavní a odlehčenou přílohou v časovém limitu 45 minut. Základní surovinou pro soutěžní úkol kuchařů bylo připravit pokrm s použitím krůtích prsou a nejlépe v kombinaci s tajnými surovinami, které si vylosoval před přípravou jídla a nejlépe ty, jež vychází z kulinárních tradic regionu.

Servírka Sabina předvedla své dovednosti a zde je na místě dodat: sebevědomě, elegantně a hlavně profesionálně. Dvacet soutěžních minut jí muselo stačit k přípravě teplého ovocného dezertu s povinnou úpravou čerstvého ananasu včetně servisu před zraky hostů, který doplnila podáváním vhodného šumivého vína k pokrmu.

Po hodinách vypětí bylo dobojováno a zbývalo několik málo okamžiků do vyhlášení výsledků.

Zase ta nervozita a přání zvítězit nebo alespoň se dobře umístit a hlavně… dostat se do národního kola. Účast v celostátním k je věc prestiže juniorských gastronomů, protože tam už jsou jen ti nejlepší z celé republiky. A šířavští se tam po právu nominovali. Nejlépe, se stříbrnými medailemi se umístili kuchař Vratislav Dočkalík. Stejně tak se stříbrnou medailí si vybojovaly díky svým dovednostem servírka Sabina Páníková a cukrářka Markéta Pospíšilová a Milena Ježková odjela s bronzovým diplomem, který obdržela za svůj cukrářský výtvor.

 A mimochodem, jen tak na závěr pro všechny soutěžící to byla premiéra, kdy před zraky diváků a poroty předvedli dovednosti, které museli natrénovat během několika málo dnů.

O tom, že se jim to podařilo, svědčí absolutní pořadí, kde šířavští nechali za sebou velkou konkurenci. No řekněte, není to úspěch? Ano je, obrovský, nečekaný a zasloužený.

 Tak v Brně na shledanou a přijeďte nám fandit, budeme to potřebovat!