GASTRO JUNIOR 2013: ZLATO, STŘÍBRO I BRONZ

Pavel Fridrich 22. 1. 2013

Pro diváky i přátele moderní gastronomie připravili studenti Střední školy gastronomie a služeb v Přerově na Šířavě pokrmy, dezerty a nápoje, kterými se prezentovali na již 19. ročníku mezinárodního mistrovství ČR kuchařského, cukrářského a číšnického umění, soutěže mladých odborníků v oblasti gastronomie – Gastrojunior 2013 na brněnském Výstavišti.
Za časných ranních hodin 17. ledna 2013 vycestovala delegace juniorů z řad budoucích kuchařek, servírek a cukrářek, pochopitelně pod ostřížím zrakem řemesla znalých trenérek do zmiňovaného Brna.
Los určil jasné startovní pořadí prvního soutěžního dne: cukrářky třetí a devátou, servírka třetí startovní pozici. Kuchař David pak bohužel – poslední, desátou. Taková je soutěžní realita, čekání je nekonečné…
Cukrářky, Milena a Kristýna vstoupily do boje o medaile v národním kole
s odhodláním připravit čtyři porce teplého nebo studeného moučníku s použitím bramborového těsta v časovém limitu 45 minut. Základem moučníku bylo těsto připravené z vařených nebo syrových brambor. Moučník musel obsahovat surovinu z tajného koše
a musel být koncipován jako součást tříchodového restauračního menu pro mezinárodní klientelu.
Kuchař David startoval z desáté pozice kulinářského klání a byl před ním nelehký úkol: připravit čtyři porce moderního teplého pokrmu s přílohami v časovém limitu 45 minut. Základní surovinou se stala vepřová pečeně s kostí bez panenské svíčkové v kuchyňské úpravě. Součástí soutěžního úkolu bylo i zapracování dvou tajných surovin ze spotřebního koše, které si David vylosoval 20 minut před samotnou soutěží. Bylo to vejce a slanina, které musel zakomponovat do soutěžního pokrmu.
Obor servírka reprezentovala studentka oboru hotelnictví Markéta. Ta předvedla své dovednosti před komisí a zde je na místě dodat: krásně, sebevědomě, elegantně a hlavně na vysoké profesionální úrovni. Dvacet soutěžních minut jí muselo stačit k přípravě teplého moučníku s povinným oloupáním jablka a jeho další úpravou pro 2 osoby včetně servisu šumivého vína před zraky hostů.
Po hodinách snahy bylo dobojováno a zbývalo několik málo hodin do vyhlášení výsledků. A zase ta nervozita a přání zvítězit nebo alespoň se slušně umístit …
Účast v národním kole je věc prestiže juniorských gastronomů, protože zde jsou jen ti nejlepší z celé republiky. Naši reprezentanti se do celostátního klání se zahraniční účastí po právu nominovali z regionálního kola. Nejlépe, se zlatou medailí v oboru číšník se umístila Markéta Krejčí. Stříbrnou medaili za druhé místo si odvezla za své dovednosti cukrářka Kristýna Leczová a kuchař David Bednařík s cukrářkou Milenou Ježkovou odjeli s bronzovou medailí, kterou obdrželi za svoje kuchařské a cukrářské výtvory.
Šířavští tak opět uspěli ve velké konkurenci jiných gastronomických škol. No řekněte, není to úspěch? Je. Obrovský, nečekaný a zasloužený.