Harmonie 2013 – Mistrovství ČR kadeřníků a kosmetiček v Českých Budějovicích

Oldřich Baďura 21. 11. 2013

04-P1100730Studentky a studenti Střední školy gastronomie a služeb, Přerov, Šířava 7, získávají v měření sil s ostatními školami s naprostou pravidelností medaile, poháry a ocenění, která svědčí nejen o vynikající práci učitelů odborného výcviku a skvěle zvládnuté metodice výuky, ale i nadstandardním zázemí pro tu či onu oblast výuky, včetně velmi dobrých kontaktů na odborné firmy. I na tomto klání to našim studentům zacinkalo a byla to jedna zlatá a dvě stříbrné medaile.

Mistrovství ČR předcházela školní soutěž, které se zúčastnilo 11 žáků ze tří odloučených pracovišť školy. Ze zúčastněných pak odborná porota složená z učitelek odborného výcviku vybrala 3 nejlepší, kteří měli reprezentovat školu v Českých Budějovicích. Na tomto místě chci poděkovat všem účastníkům školního kola, jejich modelům a učitelům odborného výcviku, jmenovitě Alidě Rašovské, Monice Kunderové, Zdeně Dočkalové, Mileně Galnorové a Jitce Gerhartové za příkladný přístup k mimořádným úkolům, které byly na ně v souvislosti s přípravou soutěže kladeny. Příslibem do budoucna byl ve školním kole výkon žákyně 2. ročníku Moniky Salvetové.

05-P1100737Soutěž ve fantazijním líčení, která byla určena pro studenty oboru Kosmetička, měla téma Retro Barocco. Úkolem soutěžící bylo nejen co nejlepší ztvárnění zadaného tématu, ale aby líčení bylo v souladu s kostýmem a účesem. Během 55 minut, které byly vyměřeny k provedení tématu nesměla soutěžící komunikovat s okolím, ale ani s porotou či odborným dohledem. Další podmínkou bylo to, že oděv modelky musel být po celou dobu líčení zakrytý pláštěnkou. Mezi povinné prvky soutěže patřilo lepení umělých řas na horní víčka modelky a také to, že rty musely mít konturu. Před zahájením soutěže bylo povoleno nanesení podkladového krému na obličej, rovněž byla povolena úprava obočí, dekoltu a účesu. Soutěžní pravidla zakazovala malování různých ornamentů a kreací na obličej. Modelka nesměla mít v obličeji permanentní make-up, piercing, trvalou na řasách nebo permanentní prodloužení řas. Odborná porota pak hodnotila techniku zpracování základního make-upu, detaily rtů a očí, originalitu a nápaditost a celkový dojem včetně sladění líčení, kostýmu a účesu. Naše studenka Klára Kadlecová svojí kreací zaujala odbornou porotu i diváky a zcela zaslouženě získala 9. místo v absolutním pořadí a stříbrnou medaili.

02-P1100710Soutěžní téma pro účesovou tvorbu v pánské kategorii mělo název Okouzlující snoubenec. Naši školu reprezentovala Petra Zaorálková, jejímž úkolem bylo v průběhu 50 minut vytvořit pánský střih s kratšími vlasy v oblasti spánkových partií a delší vrchní partií. Dle zadání měly mít modelovy vlasy délku na temenní partii a u uší minimálně 9 cm a na krční partii minimálně 2 cm. Střih v minimální délce 2 cm, měl být proveden pouze nůžkami, efilačními nůžkami a břitvou. Na krční partii pak Petra musela provést tzv. výtrat pouze nůžkami bez použití elektrického strojku. Konečná úprava pak měla být podle zadání provedena foukanou ondulací. Bylo zakázáno používat stříhací a konturovaní strojek a používat barevné gely, vosky a tužidla. Mezi základní kriteria hodnocení patřila především čistota střihu, nápaditost, módnost a slušivost. Petra zadání zvládla výborně, porotu svým výkonem zaujala a přesvědčila. Výsledkem byla stříbrná medaile a sedmé místo v absolutním pořadí.

01-P1100678Dalším šířavským želízkem v ohni byl Pavel Provazník jehož soutěžním úkolem bylo vytvořit dámský účes s názvem Něžná elegance ve stylu Patrika Camerona. Tento účes měl být během 60 minut vykouzlen z dlouhých vlasů a dotvořen ozdobou, která však mohla překrýt maximálně třetinu účesu. Modelka měla nastoupit na soutěžní molo s rozpuštěnými vlasy, které soutěžící mohl předem připravit žehlením, krepováním, natočením či kulmováním. Soutěžící nesměli použít příčesky a závoje a při barvení pak bylo zakázáno použití neonových odstínů. Odborná porota hodnotila především nápad, čistotu provedení, slušivost a celkový vzhled modelky. Pavel zvládl všechna úskalí soutěžního úkolu excelentně. Zcela zaslouženě získal zlatou medaili a třetí místo v absolutním pořadí.

03-P1100712_v1 07-P1100727_v1 06-P1100749_v3

Velký podíl na úspěších našich žáků mají učitelky odborného výcviku paní Zdena Dočkalová, Milena Galnorová a Jitka Gerhardová, které opakovaně prokázaly vysokou odbornost, erudici a vysokou úroveň odborného výcviku na naší škole. Přípravě studentů obětovaly mnoho hodin ze svého volného času, přičemž nenechaly stranou ani přípravu kostýmů modelek, které musely být v souladu jak účesy, tak s líčením. Poděkování patří nejen modelkám Nikol Přikrylové a Lucii Daňhelové, ale i našim učitelkám odborného výcviku, které se soutěže zúčastnily jako hodnotitelky. Výsledky dosažené na této soutěži pouze potvrzují nejen kvalitu výuky, ale i tezi, že dobré výsledky nejsou dílem náhody, ale především velkého pracovního nasazení, poctivé a systematické pedagogické práce.

Mgr. Marie Baďurová
vedoucí učitelka OV