Navštívili jsme přerovský pivovar Zubr

Oldřich Baďura 2. 12. 2013

OLYMPUS DIGITAL CAMERAV rámci plánované exkurze navštívili žáci třídy K 3 pivovar Zubr, kde se seznámili s výrobou piva, kterou zatím poznali pouze z teoretické stránky. V přerovském pivovaru se vaří pivo od roku 1872. Mezi současné produkty patří Zubr Classic , světlé a tmavé výčepní alk. 4,1 %, Zubr Gold, světlé výčepní alk. 4,6 %, Zubr Premium, světlý ležák alk. 5,1 % a Zubr Free, světlé nealkoholické alk. 0,49 %, speciál Maxim a ovocná piva jako např. Yuzu nebo Cidermix.
Naše prohlídka začala v srdci pivovaru, kterým je varna. Zde začíná proces výroby v tzv. vystírací kádi. Další fází je rmutování. Poté proces pokračuje ve zcezovací kádi, kde se rozpuštěný sladový extrakt oddělí od nerozpuštěných částí sladu – tzv. sladového mláta. Odfiltrovaný roztok se nazývá sladina. Ta se pak vaří s chmelovým extraktem a vzniká tzv. mladina.
Mladina je pak zchlazena a přečerpává se do otevřených kádí (spilka), kde probíhá kvašení při teplotě 7 – 10 st. C. Prokvašení je průběžně kontrolováno a teplota se reguluje. Délka kvašení je závislá na typu piva. Po důkladném prokvašení se káď ochladí, kvasinky se odstraní a mladé pivo je sudováno do jednotlivých tanků ležáckého sklepa.
Dokvašování piva probíhá v ležáckém sklepě, kde je stabilní teplota a neměnné mikroklima. Délka dokvašování může u vícestupňových ležáků dosahovat až 90 dnů. Uleželé pivo je pak filtrováno. Při tomto procesu se z piva oddělují kvasnice. Posléze pivo putuje do automatizované stáčírny sudů.
Na závěr p.Luboš Zatloukal, náš ochotný a zasvěcený průvodce, odpověděl na dotazy týkající se jak výroby, tak skladování a expedice.. Žáci si prakticky ověřili dříve získané teoretické poznatky a velmi jednoduše spojili teorii s praxí.

Mgr. Marie Baďurová

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA