![Od Evan-Amos (Vlastní dílo) [CC-BY-SA-3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], prostřednictvím Wikimedia Commons](https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/3/3d/Asparagus-Bundle.jpg/94px-Asparagus-Bundle.jpg)
Chřestu holdovali už francouzský král Ludvík XIV., ale také slavná herečka Sofia Loren. Chřest se používá i v restauracích poctěných michelinskými hvězdami. S chřestem pracují i věhlasní kuchaři Gordon Ramsey, Jamie Oliver či Hector Blumenthal, ale i kuchaři v naší školní restauraci
Český chřest byl známý svou kvalitou a proto se dříve vozil nejen na císařský dvůr do Vídně, ale i do Německa a Říma. Pro zajímavost uvádím, že český chřest si v současnosti objednávají i klienti z Dubaje a Japonska.
V naší školní restauraci můžete ochutnat chřestové speciality, jejichž základem bude bílý a zelený chřest. Pěstitelsky náročnější je bílý chřest, který musí být „ponořený“ v zemi a zakrytý černou plachtou. Kromě tohoto typu chřestu existuje i chřest fialový, který působením světla nabere lehce fialovou barvu. Třetí barvou chřestu je barva zelená. Tento chřest se pěstuje bez plachet a proto na něj působí fotosyntéza. Zelený chřest je sladký jako hrášek.
Pokud máte zájem, přijďte ochutnat chřestové speciality, které se budou podávat ve dnech 21. – 22.5.2014 ve školní restauraci Bečva.
Dr. Oldřich Baďura