Květen přináší na náš stůl chřest

Oldřich Baďura 19. 5. 2014
Od Evan-Amos (Vlastní dílo) [CC-BY-SA-3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], prostřednictvím Wikimedia Commons
Foto: Evan-Amos (Vlastní dílo), CC-BY-SA-3.0

Chřestu holdovali už francouzský král Ludvík XIV., ale také slavná herečka Sofia Loren. Chřest se používá i v restauracích poctěných michelinskými hvězdami. S chřestem  pracují i věhlasní kuchaři Gordon Ramsey, Jamie Oliver či Hector Blumenthal, ale i kuchaři v naší školní restauraci
Český chřest byl známý svou kvalitou a proto se dříve vozil nejen na císařský dvůr do Vídně, ale i  do Německa a Říma. Pro zajímavost uvádím, že český chřest si v současnosti objednávají i klienti z Dubaje a Japonska.
V naší školní restauraci můžete ochutnat chřestové speciality, jejichž základem bude bílý a zelený chřest. Pěstitelsky  náročnější je bílý chřest, který musí být „ponořený“ v zemi a zakrytý černou plachtou. Kromě tohoto typu chřestu existuje i chřest fialový, který působením světla nabere lehce fialovou barvu. Třetí barvou chřestu je barva zelená. Tento chřest se pěstuje bez plachet a proto na něj působí fotosyntéza. Zelený chřest je sladký jako hrášek.

Pokud máte zájem, přijďte ochutnat chřestové speciality, které se budou podávat ve dnech 21. – 22.5.2014 ve školní restauraci Bečva.

Dr. Oldřich Baďura