Volby do Evropského parlamentu se blíží

Oldřich Baďura 21. 5. 2014
Od Alina Zienowicz Ala z (Vlastní dílo) [GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html), CC-BY-SA-3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/) nebo CC-BY-SA-2.5-2.0-1.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.5-2.0-1.0)], prostřednictvím Wikimedia Commons
Foto: Alina Zienowicz (Vlastní dílo), CC-BY-SA-3.0

Po dohodě s katedrou politologie UP Olomouc, jsme na naší škole, dne 15. 5. 2014, uspořádali besedu o významu těchto voleb, protože o českých poslancích v Bruselu voliči příliš neví. Jenže vliv evropských poslanců stále roste a jsou to právě oni, kdo ovlivňují životy svých spoluobčanů paradoxně mnohem více než jejich domácí kolegové. Podle odborných odhadů z bruselské iniciativy vychází 80%  českých zákonů. Toto potvrzuje i předseda poslanecké sněmovny Jan Hamáček i odbornice na evropské instituce z fakulty sociálních věd UK. Proto je velmi zvláštní, že volby do Evropského parlamentu jsou vnímány jako volby druhého řádu, které pro nás nejsou důležité. Nicméně faktem zůstává, že i ostatní členské státy se při volbách do Evropského parlamentu potýkají s rostoucí neúčastí a nezájmem.

Z besedy vyplynulo, že Češi musí vědět čeho chtějí dosáhnout. Českých poslanců bude jen 21, ale při prosazování určitých zájmů mohou najít podobně smýšlející poslance z jiných zemí a domluvit se. Vliv jednotlivého poslance závisí jednak na jeho kontaktech a samozřejmě i na frakci, ve které  je. Pro informaci uvádím, že největší je frakce socialistická a lidovecká. Velmi často směřuje do Bruselu ostrá kritika, že bylo rozhodnuto o nás bez nás. Toto tak zcela pravda není, protože evropský poslanec má šanci společně s celou vládou rozhodnutí ovlivnit.

Dr. Oldřich Baďura