Navštívili jsme Muzeum čokolády

Oldřich Baďura 12. 11. 2014

exkurze-07Studenti učebního oboru Cukrář dostali možnost navštívit Muzeum čokolády v Praze. Po příjemné cestě vlakem jsme vystoupili v Praze na hlavním nádraží. Metrem jsme se dostali do Celetné ulice, kde nás čekala komentovaná prohlídka. Muzeum ve slovech, obrazech i chutích představuje 2600 let dlouhou historii čokolády, kterou již znali staří Mayové a Aztékové. Do Evropy ji přivezli Španělé. Původně se čokoláda připravovala jako nápoj, který byl rozšlehán do lahodné pěny a dochucován vanilkou a kořením. Teprve později se začala vyrábět v tuhé formě.

První část expozice je věnována historii kakaa, druhá část zobrazuje vznik tuhé formy čokolády a třetí prezentuje unikátní sbírku historických obalů na hotové výrobky. V převáděcím centru nám pak bylo odhaleno tajemství vzniku hedvábné čokolády a také jsme měli možnost ochutnat výrobky, které se v muzeu připravují.

exkurze-05Velkým zážitkem byla pro nás návštěva tradiční cukrárny ve Vodičkově ulici č. 31, která byla založena cukrářem Františkem Myšákem v r. 1904. Cukrárna je umístěna v prvním podlaží domu známého veřejnosti pod názvem „Myšák“. Tato provozovna je známa neopakovatelnou atmosférou evokující styl a kouzlo prvorepublikových interiérů. Měli jsme možnost seznámit se s vyhledávanými karamelovými dorty, poháry a zákusky, které jsou vyráběny podle původních receptur Františka Myšáka a obsahují pouze nejkvalitnější čerstvé suroviny. Pro milovníky kávy je připravováno „espreso Myšák“, a to z kávy, která je pražena přímo v cukrárně.

Po vlně kulinářských zážitků jsme prošli historická místa centra Prahy a plni dojmů jsme se vrátili zpět.

Mgr. Marie Baďurová

exkurze-02 exkurze-06 exkurze-03