Exkurze z konce světa

Jana Morongová 8. 2. 2018

Ve středu 31. 1. 2018 cukráři z naší školy oslavili pololetní vysvědčení exkurzí do nejsevernější obce Jesenicka Bílé Vody. Je známá tím, že se zde nachází výrobna oplatek a hostií pod názvem UNITA, s. r.o.

Přivítal nás Ing. Milan Uhlíř, který je jednatelem společnosti, a nejen že nás provedl celou výrobnou, ale zároveň nabídl cukrářům ochutnávku čerstvě upečených oplatků.

Studenti viděli na vlastní oči, jak se z připravených surovin namíchá oplatkové těsto, které automat nadávkuje na pečicí plotýnky zvané kleště, upeče oplatky a nakládá do zásobníku. Pak putují oplatky odpočívat do vlhčírny, aby se při plnění nekroutily a nepraskaly, a teprve potom se na ně nanáší sypaná nebo tuková náplň.

Studenty nejvíc zaujal karusel s pečicími kleštěmi na oplatky, ve kterých si může zákazník nechat „vytisknout“ svůj motiv, ale také vykrajování oplatkových plátů na hostie pomocí staršího, ale důmyslně vymyšleného stroje.

Z Bílé Vody jsme pokračovali do Kongresového sálu lázní Jeseníku, kde se konala soutěž  O Priessnitzův dortík, kde cukráři viděli nejen výstavku dortů, ale hlavně podpořili svoji spolužačku Denisu Šťastnou při pódiové soutěži.