Návštěva Tvarůžkové cukrárny a muzea

Jana Morongová 13. 5. 2019

V úterý před státním svátkem jsme se studenty 2. ročníku oboru Cukrář navštívili Loštice a podívali se, jak se vyrábí jedinečné a unikátní sýry – tvarůžky.

Nejdříve jsme navštívili Muzeum Olomouckých tvarůžků, kde jsme nahlédli do historie jejich vzniku a  původní výroby. Děvčata si na trenažéru vyzkoušela, jak se dřív šlapal tvaroh nohama a jak se ručně klapaly tvarůžky v dřevěných formách.

Současná výroba je pro návštěvníky bohužel uzavřena, proto jsme uvítali, že se můžeme do výroby podívat alespoň prostřednictvím filmu, kde bylo ukázáno, jak se krok za krokem rodí malý „voňavý“ sýr.

V Lošticích ovšem nemají jen muzeum, ale i další hanáckou raritu – Tvarůžkovou cukrárnu. Majitelé ji vybudovali na základě své rodinné tradice, takže si zde můžete koupit nejen klasické zákusky a dezerty, ale i tvarůžkové imitace zákusků, jako jsou kremrole plněné tvarůžkovou pěnou, lokše plněné tvarůžky. Nechali jsme se zlákat nabídkou a ochutnali jsme tvarůžkový burger, langoš s tvarůžky a vše jsme zakončili ochutnávkou tvarůžkové zmrzliny.