Návštěva Tvarůžkové cukrárny a muzea v Lošticích

Jana Morongová 25. 10. 2019

Ve středu 24. října jsme v rámci výuky předmětu Suroviny navštívili Loštice se studenty oboru Cukrář a Prodavač, abychom zjistili, jak se vyrábí jedinečné a unikátní sýry – tvarůžky.

Prohlídka v muzeu

Nejdříve jsme se podívali do Tvarůžkové cukrárny, kterou majitelé vybudovali na základě své rodinné tradice. Zde můžete koupit nejen klasické zákusky a dezerty, ale i tvarůžkové imitace zákusků, jako jsou např. Kremrole plněné tvarůžkovou pěnou, Lokše plněné tvarůžky apod. Nechali jsme se zlákat nabídkou a ochutnali jsme Tvarůžkový burger, Tvarůžkový tatarák a několik druhů dortíků plněných tvarůžky.

Pak jsme se odebrali do muzea Olomouckých tvarůžků, kde jsme nahlédli do historie jejich vzniku a tradiční původní výroby. Děvčata si na trenažéru vyzkoušela, jak se dřív šlapal tvaroh nohama a jak se ručně klapaly tvarůžky v dřevěných formách.

Současná výroba je pro návštěvníky bohužel uzavřena, proto jsme uvítali, že se můžeme do výroby podívat alespoň prostřednictvím filmu, kde bylo ukázáno, jak se krok za krokem rodí malý „voňavý“ sýr.