Sommelierský kurz

Zdeněk Šišma 18. 5. 2021

Zajímá vás, co se u nás děje?

Právě 11. 5. 2021 jsme zahájili již tradičně pořádaný kurz Sommelierská pečeť pro studenty oboru gastronomie.

Protagonistou kurzu byl pan Marian Jemelík, manager firmy Víno Hruška, certifikovaný sommelier a úžasný odborník v oblasti enologie.

Co na studenty čekalo?

Na úvod několik pozorností v podobě enologické sklenice, profi vývrtky, odborných skript a dalšího obrazového materiálu.

Seznámení s historií pěstování vinné révy, výrobou, zpracováním a ošetřováním vína.

V praktické části profesionální servis bílého, červeného vína i dekantace červeného vína. Nejvíce zaujala technika sabrage – sekání šumivého vína šavlí. Neméně zajímavé bylo i snoubení vína s pokrmy, pro obsluhující zásadní znalosti při doporučování vín k pokrmům, které si hosté vyberou. I servis a ochutnávka sýrů s doplněním vhodných vín neunikla pozornosti.

Pátek byl ve znamení „Ukaž, co ses naučil“ formou testu a praktickou ukázkou servisu vína se setkání chýlilo ke konci.

No a úplný závěr patřil předávání certifikátů, na které se jistě všichni těšili a po zásluze získali.

Děkujeme pane Mariane Jemelíku za vedení kurzu nabitého informacemi, ukázkami i předání vlastních zkušeností. Do další lektorské činnosti přejeme mnoho úspěchů i zvídavých studentů.

Mgr. Alena Blažková, vedoucí předmětové skupiny Gastro