V úterý 15. října 2019 se studenti naší školy zúčastnili zajímavé exkurze ve vinařství Hruška v Blatničce.

Naší početné výpravy se ujal pan Marek Jestřabík, který nás zavedl do vinohradu, kde jsme mohli nejen ochutnat hroznové víno, ale vysvětlil nám, jak zakládají nové vinice, jak se sklízí hrozny pomocí strojů, kolik času je zapotřebí na stříhání a omlazení vinohradu a půjčil nám i refraktometr, kde jsme se mohli podívat na cukernatost bobulí červeného a bílého vína.
Provedl nás výrobou a potom nám osobně ukázal, jak se dělá sabrage – otevírání sektu šavlí, včetně výkladu o historickém původu.
Po výborném obědě jsme si opět povídali o víně. Studenti se dozvěděli spoustu zajímavých informací, např. co je to cuveé, jak se odalkoholizuje víno, co je to zrání v sudech a jak dlouho se provádí, rozdíly mezi mladým a Svatomartinským vínem apod.
Pro studenty gastronomických oborů byla exkurze velmi cenná, protože se dozvěděli mnoho zajímavých a užitečných informací, které prohloubí jejich znalosti o tomto lahodném moku.