Exkurze OLMA, a.s., Olomouc

Jana Morongová 6. 12. 2023

Dne 1.12. 2023 jsme měli možnost navštívit mlékárnu Olma, a.s., v Olomouci. Exkurze byla fascinující a poskytla nám zajímavý pohled do procesu výroby mléčných výrobků.

Po příchodu do mlékárny jsme byli srdečně uvítáni Ing. Cikánkem, výrobním ředitelem OLMA, a. s., který nás na úvod zasvětil do historie podniku, vysvětlil, jaké produkty mlékárna vyrábí. Vysvětlil nám jednotlivé kroky procesu výroby a také se s námi podělil o informace o kontrole kvality a dodržování hygienických standardů.

Druhá část exkurze se uskutečnila již přímo v provozu – bylo zajímavé vidět, jak se surové mléko čistí, pasterizuje a poté přeměňuje na různé mléčné výrobky, jako jsou sýry, jogurty, smetana a máslo.

Během prohlídky jsme měli možnost vidět moderní zařízení a technologie, které jsou využívány k výrobě mléčných výrobků.

Poslední část exkurze zahrnovala návštěvu balicí linky, kde jsme viděli, jak jsou hotové výrobky baleny a připraveny k distribuci – výrobky jsou pečlivě baleny a označeny pro prodej.

Celkově byla exkurze do mlékárny Olma velmi poučná a inspirativní. Získali jsme hlubší porozumění procesu výroby mléčných výrobků a ocenili jsme práci a úsilí, které do nich vkládají zaměstnanci mlékárny Olma.

Mgr. Jana Morongová

Mgr. Radka Dorazilová