Mini workshopy k bezpečnějšímu chování (nejen) na internetu

Radmila Vaculíková 10. 4. 2024

V úterý 9.4. 2024 měly třídy V1. a V2. možnost dozvědět se, jak zdánlivě pravdivé zakořeněné představy a obrazy mohou být naprosto mylné a jak je důležité používat kritické myšlení.

Na příkladu vikingských helem s rohy, jsme si ukázali, že se nezakládají na historických faktech a že ne všechny odkazy na internetu jsou věrohodné. Je proto velmi důležité čerpat z více zdrojů a nenechat se oklamat.

Povídali jsme si i o cookies, jejichž drobečky vypovídají hodně o tom, kdo je nadrobil a málokdy jsou pořádně uklizeny.

Důležitost kritického myšlení nám připomněl tatíček Masaryk s radou, ať nevěříme každé fotce na internetu. TGM nás svoji progresivní radou možná zaskočil (nakonec jsme ho kritickým myšlením odhalili!), ale fotomontáž selfie pilota se nám hned moc nezdála. Naopak s rozzuřeným medvědem jsme byli více na vážkách, ve zprávách se to přece medvědy jen hemží! 

Na závěr workshopu, v návaznosti na předchozí informace o fotografiích, byly představeny tipy pro focení, například pravidlo třetin, role pozadí nebo jak může obraz záměrně pracovat s emocemi.

Workshop vedla Marta Podniece z Lotyšska, z organizace Mission: Reconnect, z.s. v rámci projektu Chytré telefony jako nástroj učení a vytváření nových kompetencí programu Erasmus+ za organizaci Mission: Reconnect, z.s.

Text a foto: Mgr. Michaela Albrechtová