Archiv článků do roku 2010


Články jsou převzaty ze starých webových stránek školy. Z tohoto důvodu není většina odkazů uvnitř článků funkčních. I tak články dobře dokumentují dění na naší škole.

Zvyšujeme právní vědomí studentů SŠGS, Přerov, Šířava 7

Již třetím rokem jsou studenti a učitelé Střední školy gastronomie a služeb, Přerov, Šířava 7 aktivně zapojeni do projektu Soudcovské unie ČR nazvaného Zvyšování právního vědomí studentů středních škol.

Smyslem projektu je zvyšování právního vědomí zejména u mladých lidí, a to za pomoci soudců event. justičních čekatelů. Přejeme si, aby mladí lidé, pochopili různé právní souvislosti a měli i možnost shlédnout i reálné soudní řízení.

Učitelé naší školy jsou velmi spokojeni se zapojením studentů do tohoto projektu. Jsem přesvědčen o tom, že naši studenti dosáhli takové úrovně vzdělání, že jsou schopni porozumět i složitějším aspektům práva. V neposlední řadě by u našich studentů mělo dojít i k zpřesňování vlastního systému hodnot a morálního profilu.

V letošním školním roce díky skvělé spolupráci se soudkyní JUDr. Markovou a jejími kolegy z Okresního soudu v Přerově, jsme ve škole realizovali přednášky z obchodního práva, občanského práva a práva z trestního a občanského. Soudci okresního soudu zaměnili prostředí jednacích síní za katedry konkrétních tříd a formou přednášek s následnou diskuzí studentům školy objasňovali problematiku právního řádu České republiky včetně základů civilního řízení, trestní odpovědnosti a trestního řízení.

Obrovskou zkušeností pro všechny studenty pak byly návštěvy vybraných soudních řízení s případnou možností diskuze s předsedou senátu. Pevně věřím, že zapojení studentů šířavské školy do tohoto projektu bude významným přínosem pro jejich další občanský i profesní život.