Archiv článků do roku 2010


Články jsou převzaty ze starých webových stránek školy. Z tohoto důvodu není většina odkazů uvnitř článků funkčních. I tak články dobře dokumentují dění na naší škole.

Flora Gastro Cup 2008

Studenti Střední školy gastronomie a služeb, Přerov, Šířava 7 se ve dnech 9.-10. října 2008 zúčastnili gastronomické soutěže Flora Gastro Cup 2008, a to v kategorii kuchař a v kategorii cukrář.

Soutěž proběhla v rámci 13. ročníku festivalu gastronomie a nápojů Olima v pavilonu E olomouckého výstaviště ve Smetanových sadech pod odborným dohledem Asociace kuchařů a cukrářů České republiky, pobočka Severní Morava a Slezsko.

Cílem soutěže bylo podpořit a prohloubit profesní zájem, tvořivost a zručnost žáků nejen v kuchařském, ale cukrářském řemesle a zejména pak možnost poměřit své umění a znalosti se svými vrstevníky z jiných škol. Specifikou této soutěže bylo to, soutěžící tým tvořil učeň a učitel odborného výcviku.

Soutěžní úkol pro kuchaře se skládal ze dvou částí.

V 1. části musela soutěžící dvojice za jednu hodinu uvařit 10 porcí přílohového zelí. Jedna porce byla určena k degustaci porotě, zbytek pak k ochutnání příchozím. V druhé části, tzv. pracovní, museli soutěžící připravit salát ze zelí a jiných ingrediencí dle vlastní invence. Jedna porce šla na výstavku, druhá byla předložena porotě k degustaci a zbylých osm porcí bylo určeno pro ochutnání návštěvníkům soutěže. Soutěžní pokrm byl nazván jednoduše Zelí hlávkové dušené s brusinkami a jablky a měl u poroty i degustujích návštěvníků velký úspěch.

V druhé části soutěžního klání musela soutěžící dvojice připravit salát ze zelí a jiných ingrediencí dle vlastní fantazie a naaranžovat k výdeji dvě porce. Jednu opět na výstavku a druhou k degustaci porotě. Zbylých osm porcí bylo dáno k ochutnání příchozím hostům. Soutěžní salát byl uveden pod názvem Barevný zelný salát vitamín.

Soutěžní tým ze SŠGS, Přerov, Šířava 7, ve složení učitelka odborného výcviku M. Skasková a žák 2. ročníku oboru kuchař Jiří Machač, získal za prezentované zelné pokrmy skvělé 1. místo.

Tyto soutěžní pokrmy měly skutečně velký úspěch, neboť zelí je neodmyslitelnou součástí domácí tradiční kuchyně. V dřívějších dobách hrálo zelí ve výživě ještě významnější roli než dnes, protože patřilo mezi hlavní zdroje vitamínů. Zelí má totiž jednu úžasnou vlastnost – při skladování ve správných podmínkách vydrží bez újmy celé dlouhé měsíce. Proto lidé nakládali a dodnes nakládají zelí, neboť si tímto osvědčeným a poměrně levným způsobem zajišťují přísun vitamínů C, A, B, ale i minerálů jako je železo, zinek, selen, draslík, mangan a sodík. Kromě toho zelí obsahuje spoustu vlákniny, bílkovin, aminokyselin a glukózy.

Soutěžní úkol pro cukráře se rovněž skládal ze dvou částí. Ve výstavní části měl soutěžní tým, který byl opět složen z učitele odborné výchovy a studenta učebního oboru cukrář, dovést hotový slavnostní výrobek bez omezení tvaru do hmotnosti 5 000 g. Ve druhé části mělo soutěžní družstvo v časovém limitu jedné hodiny vytvořit dekoraci z modelovací hmoty ke slavnostnímu výrobku. Práce šířavského týmu, ve složení učitelka odborné výchovy Bc. P. Vránová a žákyně 3.ročníku oboru cukrář Andrea Gonosová, byla oceněna 3. místem.

Výsledky, kterých dosáhly soutěžní týmy ze Šířavy svědčí o skvělé práci učitelů odborného výcviku, ale jsou i úspěchem odborného školství Olomouckého kraje a svědčí mimo jiné i o velkém zájmu studentů oboru kuchař a cukrář o svoji budoucí profesi.

Dr. Oldřich Baďura, ředitel školy