Archiv článků do roku 2010


Články jsou převzaty ze starých webových stránek školy. Z tohoto důvodu není většina odkazů uvnitř článků funkčních. I tak články dobře dokumentují dění na naší škole.

Gastro Makro Cup 2008

SŠ gastronomie a služeb, Přerov, Šířava 7 se stala pořadatelem gastronomické soutěže a tak nejen žáci této školy dobývali kulinářský svět. Společně s nimi se do soutěžení pustili i jejich kolegové z gastronomických škol ze Zlína, Jeseníku a Prostějova. Pro zvědavé diváky i přátele moderní gastronomie připravili řadu výrobků, kterými se prezentovali na II. ročníku soutěže kuchařského, cukrářského a číšnického umění Gastro Makro Cup 2008, která se uskutečnila v kuchařském studiu Luďka Bila 23. října 2008.

Studenti škol soutěžili v kuchařských, cukrářských a číšnických juniorských kategoriích. V kuchařské kategorii předvedli svou tvořivost přípravou a prezentací pokrmů. Kuchaři měli za úkol připravit teplý pokrm, jehož základní surovinou byla chlazená panenská svíčková. Na talíři se tak postupně začala objevovat dílka, která zasloužila obdiv.

Šikovné ruce cukrářek vytvářely svěží, moderní moučníky z třeného nebo piškotového těsta v časovém limitu 45 minut. Výrobek z něho doplňovalo 200 g ovoce. Ze surovin vznikaly moučníky, které lahodily nejen oku, ale i chuti.

Příprava 2 porcí předkrmového salátu včetně přílohy a servisu byl soutěžní úkol pro číšníky. Pokrm doplnili vhodným aperitivním nápojem a provedli jeho servis u stolu hosta. Součástí úkolu byla také příprava restauračního stolu pro dvě osoby.

Šířavští jako pořadatelé a organizátoři gastronomické soutěže, doufají, že se zařadí mezi ty prestižní soutěže v oblasti moderní gastronomie. Mají našlápnuto zdá se, dobře, dokazují to kladné reakce soutěžících i pozorovatelů, kteří hodnotili průběh, úroveň a organizaci soutěže.

Gastro Makro Cup 2008 se tak nestává jen soutěžní přehlídkou gastronomie, ale nabízí mladým gastronomickým odborníkům cestu na další soutěže a podílí se na jejich profesním růstu.