Archiv článků do roku 2010


Články jsou převzaty ze starých webových stránek školy. Z tohoto důvodu není většina odkazů uvnitř článků funkčních. I tak články dobře dokumentují dění na naší škole.

Gastro Junior Brno 2009 – Nowaco Cup

Ve dnech 4.-6.března 2009 proběhl v Brně 15. ročník finále Mezinárodního mistrovství České republiky mladých odborníků v oblasti gastronomie. Tato prestižní soutěž je určena pro studenty středních škol s gastronomickým zaměřením do věku 21 let. Soutěžní klání probíhá již tradičně v oborech kuchař, cukrář a číšník-servírka. Z celé České republiky se v každém oboru soutěží 30 nejlepších, kteří postupují ze dvou regionálních kol, která se letos konala v Pardubicích a Klimkovicích.

Soutěžící v oboru kuchař – kuchařka měli za úkol připravit 4 porce moderního teplého pokrmu s hlavní a odlehčenou přílohou v časovém limitu 45 minut. Tento pokrm byl součástí tříchodového restauračního menu pro mezinárodní klientelu. Základní surovinou bylo kuchyňsky zpracované, neochucené mleté maso od firmy Nowaco. Každý soutěžící obdržel 400 g neochuceného vepřového mletého masa a 400 g neochuceného mletého hovězího masa, přičemž byl povinen použít minimálně 100g směsi na jednu porci. Součástí soutěžního úkolu bylo i použití vhodného množství a vhodného poměru jednotlivých mas.

Reprezentantka SŠGS, Přerov, Šířava 7 Božena Urbanová si pro náročnou porotu připravila pokrm s názvem: Váleček z mletého masa, pečený v anglické slanině, smažený krutonek na restované cuketě, bramborový nákyp s bylinkovou omáčkou a silnou hovězí omáčkou. Její výkon byl oceněn stříbrnou medailí, což znamená skvělý úspěch nejen pro soutěžící, ale i pro učitele odborného výcviku a celou školu.

V oboru číšník – servírka reprezentovala školu a odborné školství Olomouckého kraje Jiřina Hejtmanová, která měla stejně jako ostatní soutěžící připravit 2 porce aperitivního koktejlu včetně servisu, a to před zraky hostů. Následně pak měla připravit studený předkrm pro 2 osoby podle posledních trendů moderní gastronomie včetně servisu rovněž před zraky hostů. Veškeré suroviny a inventář k provedení obou ukázek byly vlastní. Poté následovala jazyková zkouška formou komunikace s hostem v jazyce anglickém, německém nebo ruském. Jiřina připravila aperitivní koktejl s názvem Blankyt jehož základními složkami byl Beefeater gin, Blue curacao a limetková šťáva, nápoj byl doplněn koktejlovou třešinkou. Studený předkrm měl název fantazie a jeho základními složkami byla nakrájená hruška, šunka prosciuto, polníček, sýr lučina, olivový olej, balsamico, zelený pepř, limetková šťáva a pražená slunečnicová semínka. I tento výkon byl ohodnocen stříbrnou medailí.

Obor cukrář-cukrářka zastupovali 2 reprezentanti šířavské školy a to Tereza Čecháková a Pavla Planetová. Úkolem obou cukrářek byla příprava 4 porcí moderního teplého nebo studeného ovocného moučníku v časovém limitu 45 minut. Moučník byl součástí tříchodového restauračního menu pro mezinárodní klientelu. Soutěžící museli povinně použít minimálně 200g mraženého ovoce dle vlastního výběru od firmy Nowaco. Tereza připravila dezert s názvem Teplý moučník z kynutého těsta s malinami a tvarohovo-šlehačkovou náplní a Pavla se pochlubila porotě moučníkem nazvaným Teplý ovocný košíček z lineckého těsta, višní, tvarohu a vinné pěny.Obě studentky byly za svůj výkon odměněny bronzovou medailí.

Studenti Střední školy gastronomie a služeb, Přerov, Šířava, tak opakovaně potvrdili, a to před náročnou porotou, složenou z předních odborníků , že se v moderní gastronomii dokonale orientují, a že mohou změřit své síly s konkurencí nejen v rámci republiky, ale i na poli mezinárodním.

Úspěch, který dosáhli studenti gastronomických oborů, zejména díky skvěle vedené odborné výuce, je nejen zavazující, ale i inspirativní a zcela nepochybně svědčí o vysoké prestiži školy, neboť i v letošním roce obhájila své místo mezi nejlepšími školami v ČR.