Články jsou převzaty ze starých webových stránek školy. Z tohoto důvodu není většina odkazů uvnitř článků funkčních. I tak články dobře dokumentují dění na naší škole.
Guláš od šířavských pirátů chutnal znamenitě
V sobotu 12.9.2009 se Přerově konal V. ročník mistrovství České republiky ve vaření kotlíkových gulášů pod záštitou Kuchařského studia Luďka Bila a s odbornou garancí AKC ČR SMS.
Letošního soutěžního klání, které konalo v rámci kulturně-společenské akce ZubrFest 2009, se zúčastnilo 32 kuchařských týmů. Soutěžní úkol byl zcela jasný. Uvařit jakékoli množství guláše v kotlíku či jiných nádobách vytápěných přírodním ohněm.
Hodnotící komise se orientovala podle barvy a vzhledu guláše, masa a použitých ingrediencí a v neposlední řadě také podle chutě a vůně.
Učitelé ze Šířavy připravili pro porotu a milovníky guláše skvělý Pirátský guláš.
Na jeho přípravu byla použita prvotřídní hovězí kližka marinovaná ve směsi koření a červeného vína. Do základu pak byla použita slovenská paprika, cibule, rajčatový protlak a domácí uzená slanina. Guláš byl zahuštěn poctivě připravenou jíškou. Nedílnou součástí pokrmu byly domácí restované klobásy. Pikantní chuť pak byla zjemněna smetanovým křenem, kterým byla ozdobena při výdeji každá porce.
V konečném hodnocení získal Pirátský guláš cenu sponzora a v divácké soutěži pak skvělé čtvrté místo.
Šířavští učitelé tak podali přesvědčivý důkaz o tom, že i v českých domácnostech a hospodách lze tento lidový pokrm připravit jako nadstandardní lahůdku.
![]() |
![]() |