Archiv článků do roku 2010


Články jsou převzaty ze starých webových stránek školy. Z tohoto důvodu není většina odkazů uvnitř článků funkčních. I tak články dobře dokumentují dění na naší škole.

Gastro Junior – Nowaco Cup 2010

Ve dnech 22. - 23. 10. 2009 proběhl ve Frenštátě pod Radhoštěm již 16. ročník regionální soutěže mladých odborníků v oblasti gastronomie. Toto soutěžní klání bylo kvalifikací o postup do finále 16. ročníku Mezinárodního mistrovství České republiky, které se uskuteční v březnu 2010 v Brně.

Stejně jako v předcházejících letech kvalifikace proběhla ve dvou regionálních kolech, která se letos konala v Pardubicích a ve Frenštátě. Soutěž je určena pro studenty gastronomických škol z celé republiky. Z každého regionálního kola postupuje vždy 15 nejlepších do brněnského finále.

Střední škola gastronomie a služeb, Přerov, Šířava 7 do letošní soutěže vyslala své reprezentanty v oborech kuchař, číšník a cukrář. I v letošním zápolení všichni obstáli se ctí a přivezli 1 zlatou, 2 stříbrné a 1 bronzovou medaili. Tento výsledek je velmi nadějný pro finálovou soutěž, i když hodnocení v gastronomických soutěžích připomíná hodnocení krasobruslařů, tzn. že i zde se nejvyšší a nejnižší počet bodů škrtá a velmi mnoho záleží na subjektivním posouzení jednotlivých porotců.

Zlatou medaili a absolutní vítězství ve své kategorii vybojovala Božena Urbanová, která si pro náročnou porotu připravila pokrm s názvem Ryb Eye steak s bramborovým závinem, smetanovým ragou z lišek, doplněným restovanou míšeninkou z podzimní zeleniny a omáčkou demi glase s portským vínem.

Pokud se týká tepelné úpravy masa, tak i tato byla losována ještě před zahájením soutěžního úkolu ze tří možností, a to steak saignant neboli rare – nepropečený krvavý, či steak point neboli medium – mírně propečený a poslední možností byl steak bien cuit čili well done – propečený. Naše soutěžící si vylosovala přípravu steaku nepropečeného krvavého.

Přípravu čtyř porcí moderního teplého menu s hlavní a odlehčenou přílohou Božena zvládla připravit v časovém limitu 45 minut. Tímto soutěžním pokrmem byl ze strany soutěžící podchycen aktuální trend zvyšující se poptávky po steakových pokrmech. Hlavní surovinou bylo Ryb Eye, což je chlazené maso z mladých jihoamerických býčků. Tato nečeská surovina byla velmi kreativně doplněna a obohacena prvky tradiční české kuchyně, což vyplývá ze soustavné propagace české kuchyně. Výsledkem mnohatýdenní přípravy a řady konzultací s učitelkou odborného výcviku, paní L. Horákovou, byla zlatá medaile a postup do finále v Brně.

Soutěžní úkoly pro číšníky byly rovněž velmi náročné, protože bylo třeba v časovém limitu 20 minut na každý úkol, připravit ovocný dezert v tradičním regionálním pojetí pro dva hosty včetně servisu a teplý alkoholický nebo nealkoholický nápoj pro dva hosty včetně servisu.

Šířavskou školu reprezentovala Michaela Grammerová, která si ve spolupráci s vyučující Mgr. A. Blažkovou připravila dezert s názvem Hanácké koule s tvarohovou náplní pod čepicí zakysané smetany doplněné švestkami. Tento dezert doplnila teplým alkoholickým nápojem nazvaným Zázvorové potěšení. Nedílnou součástí soutěžního úkolu byla i komunikace s hostem v jazyce anglickém.

O tom, že Michaela svůj soutěžní úkol zvládla velmi dobře svědčí stříbrná medaile.

Obor cukrář reprezentovaly dvě studentky naší školy, a to Klára Kocíková a Kristýna Leczová. Jejich soutěžním úkolem bylo připravit čtyři porce moderního teplého dezertu, odvozeného od tradiční české kuchyně, a to v časovém limitu 45 minut. Základní surovinou na přípravu dezertu byl mák, tvaroh měkký a povidla.

Kristýna připravila teplý dezert s názvem Zapečené taštičky z plundrového těsta s ořechy v medu, tvarohovou náplní s malinami a marcipánem se zapečeným bílkovým sněhem. Dezert byl doplněn malinovou a ořechovou omáčkou, koňakovou ozdobou a ovocem. Tuto soutěžní kreaci porota ocenila bronzovou medailí. Tuto studenku připravoval učitelka odborného výcviku J. Dosoudilová.

Druhá reprezentantka naší školy, Klára Kocíková, si připravila dezert s názvem Podzimní překvapení z máku, ořechové náplně, povidel a tvarohu, doplněné hruškou, vanilkou a čokoládovou omáčkou, zdobené křupavou oplatkou. Tento moučník byl po konzultaci s vyučující Bc. P. Vránovou připraven z křehkého makového těsta.

Studenti SŠGS, Přerov, Šířava 7 v letošním ročníku regionální soutěže Gastro Junior – Nowaco Cup 2010 opět prokázali, a to před velmi náročnou porotou, že se v moderní zážitkové gastronomii, díky skvělému vedení svých učitelů odborného výcviku, výborně orientují a jsou dobře připraveni obhájit pověst své školy i na Mezinárodním mistrovství ČR v Brně.

Tento nesporný úspěch, kterého škola dosáhla i přes handicap, jímž je bezesporu probíhající realizace přestavby Střediska odborné přípravy restaurace Bečva, svědčí o prestiži školy, která opět prokázala vysokou úroveň odborného školství a skvěle reprezentovala město Přerov a Olomoucký kraj.