Archiv článků do roku 2010


Články jsou převzaty ze starých webových stránek školy. Z tohoto důvodu není většina odkazů uvnitř článků funkčních. I tak články dobře dokumentují dění na naší škole.

Gastro Junior 2004

GASTRO JUNIOR je prestižní gastronomická soutěž, která se každoročně koná na Brněnském výstavišti. 10.jubilejní ročník této národní soutěže s mezinárodní účastí mladých odborníků v gastronomii GASTRO JUNIOR 2004 proběhl ve dnech 3.-5. března 2004. Stejně jako v předešlých ročnících i v tomto jubilejním předvedli svůj um, kreativitu a tvořivost žákyně SOŠ a SOU Přerov, Šířava 7 a to v oborech kuchař, cukrář a číšník a své dovednosti ukázaly porotcům a divákům v poslední den soutěže.

Na vše v třídenním maratónu bedlivě dohlíželi hodnotitelské komise jednotlivých oborů, ve kterých stejně jako v předešlých ročnících pracovali nejlepší gastronomičtí odborníci z České republiky.

Soutěžním úkolem pro obor kuchař byla příprava čtyř porcí moderního teplého pokrmu s přílohou, jehož základními surovinami byly vepřová panenská svíčková a vepřový mozeček. Vladimíra Koutná reprezentovala školu s pokrmem Pečená panenská svíčková v obalu z vepřového mozečku, kombinovaná miňonkou v jádrové kůrce na žampionové omáčce, doplněná bramborovými noky a kytičkou glazírované zeleniny.

soutěžní pokrm soutěžní pokrm

Soutěžící oboru cukrář měli připravit čtyři porce moderního teplého nebo studeného moučníku doplněnou teplou pěnou Sabaion. V tomto oboru předvedla své dovednosti Romana Hrabalová s moučníkem Karamelové ovoce s malinami, vanilkovou zmrzlinou a pěnou Sabaion. Do vlastních připravených receptur museli soutěžící použít některou z tajných surovin. Časový limit pro přípravu v kategoriích kuchař a cukrář byl 45 minut.

soutěžní pokrm soutěžní pokrm

Dranžírování a servis vařeného pstruha s přílohou a servis bílého vína byl úkolem pro obor číšník a to v limitu 30 minut včetně přípravy. Třetí ze soutěžících byla Olga Žákovská. Dokázala zaujmout prací při dranžírování, dokončování a servisu pokrmu s názvem Filátko vařeného pstruha s hořčicovou omáčkou doplněnou kapkami sušených rajčat a noky duo rýže s přízdobou zeleninového snopku a snítkou kopru.

soutěžní pokrm soutěžní pokrm

Celé soutěžní klání bylo opravdovou gastronomickou událostí - vždyť do národního kola této soutěže se nominují jen ti nejlepší a soutěžící žákyně za SOŠ a SOU Šířava svými dosaženými výsledky jen potvrdily, že šířavská škola se tak řadí mezi juniorskou elitu České republiky v gastronomických oborech. Dokládá to získání stříbrných diplomů a to ve všech kategoriích zastoupených v této národní soutěži s mezinárodní účastí.

Gratulujeme!