Články jsou převzaty ze starých webových stránek školy. Z tohoto důvodu není většina odkazů uvnitř článků funkčních. I tak články dobře dokumentují dění na naší škole.
Projekt ESF
Pro zkvalitnění znalostí a dovedností nejen svých učitelů, ale i učitelů z okolních regionů připravila naše škola v rámci ESF projekt:
„SPECIALIZACE pro učitele odborného výcviku a odborných předmětů v GASTROnomických oborech“
jehož spuštění je plánováno od 1.11.2006
Impulsem pro myšlenku realizovat tento projekt je skutečnost, že výuka v gastronomických oborech kuchař, číšník, cukrář nestačí pokrývat permanentní změny ve vývoji gastronomie - rozvoj techniky, rozšiřující se trh se surovinami, zavádění nových systémů v oblasti hygieny, změny v platné legislativě, nové trendy ve výživě i úpravách pokrmů a výrobků.
To vše nás nutí, chceme-li v těchto oborech uspět neustále se vzdělávat tak, aby se neznalost či nízké povědomí o této problematice nestaly překážkou při kvalitní výuce studentů a aby se zvyšovalo všeobecné povědomí a přehled učitelů odborných předmětů o shora uvedené problematice, ale i dalších aktivitách spojených s vývojem gastronomie.
Věříme, že i Vy kolegyně a kolegové přivítáte tuto možnost dalšího vzdělávání ve Vašem oboru. Proto si Vás dovolujeme oslovit a níže seznámit s obsahem tohoto připravovaného projektu.
• Projekt je určen učitelům odborného výcviku a učitelům odborných předmětů škol s gastronomickým zaměřením.
• Cílem projektu je vybudovat fungující komplex nových vzdělávacích modulů pro učitele odborného výcviku a učitelů odborných předmětů gastronomických oborů kuchař, číšník, cukrář se specializačním vzdělávacím programem prohlubujícím především odborné dovednosti a teoretické znalosti.
• Tyto kurzy budou plně hrazeny z fondů EU, nebude vyžadována žádná finanční spoluúčast z Vaší strany, náklady vzniknou pouze na dopravu, popř. ubytování
• Projekt nabídne celkem 3 vzdělávací moduly obsahující různé druhy kurzů:
A) Specializace pro obory Kuchař
1. Systém kritických bodů a správná výrobní praxe
2. Soutěžní gastronomie
3. Ryby a dary moře
4. Studená kuchyně
5. Carving
6. Steaky a grilování
7. Multimedia a jejich využití v odborné výuce
B) Specializace pro obory Číšník
1. Nové trendy ve stolničení
2. Soutěžní gastronomie pro číšníky
3. Sommelierský kurz
4. Barmanský kurz
5. Dokončování pokrmů u stolu hosta I
6. Dokončování pokrmů u stolu hosta II
7. Dokončování pokrmů u stolu hosta III
8. Multimedia a jejich využití v odborné výuce
C) Specializace pro obory Cukrář
1. Nové trendy a convenience v cukrářství
2. Moderní restaurační dezerty
3. Modelování a karamel
4. Multimedia a jejich využití v odborné výuce
• Je možné absolvovat celé moduly nebo jenom některé kurzy (třeba i jeden)
• Učitelé absolvují tyto specializační kurzy pod vedením renomovaných odborných lektorů
a školitelů, kteří patří ve svém oboru ke špičce.
• Kurzy v modulech budou probíhat v prvním roce trvání projektu (listopad 2006 – červen 2007)
Všechny další informace (termíny, způsob přihlášení apod.) budou zveřejněny na samostatných stránkách projektu.