Máš rád cestování, cizí jazyky a nebojíš se komunikovat s lidmi, bereš práci jako výzvu a stereotyp tě nebaví? Pak je obor Hotelnictví pro tebe to pravé.
Kód oboru:
65-42-M/01
Název školního vzdělávacího programu:
Hotelnictví
Délka studia:
4 roky
Dosažené vzdělání:
Střední vzdělání s maturitou
Zakončení studia:
Maturitní zkouškou
Podmínky přijetí:
Přijímací zkoušky z českého jazyka a matematiky
Prospěch z pololetí v 9. třídě a z obou pololetí 8. třídy ZŠ.
Podrobnosti najdete zde.
Počet otevíraných tříd:
1 třída (30 studentů)
Školné:
Ne
Lékařská prohlídka:
Ano
Získáš odborné znalosti a dovednosti v oblastech gastronomie, hotelnictví, turismu a cizích jazyků. Budou to teoretické znalosti, ale i praktické dovednosti. Zároveň projdeš důkladnou všeobecnou jazykovou přípravou zaměřenou na dva jazyky (anglický a německý nebo ruský jazyk) a získáš nezbytné obecné znalosti a dovednosti v oblasti společenskovědní, matematické, přírodovědné, estetické a oblasti práce s informačními technologiemi.
Název předmětu | Zkratka | Týdenní počet hodin v ročníku | ||||
1. | 2. | 3. | 4. | Celkem | ||
Povinné vyučovací předměty | ||||||
Český jazyk a literatura | CJL | 3 | 3 | 3 | 3 | 12 |
První cizí jazyk | CJP | 3 | 3 | 3 | 3 | 12 |
Druhý cizí jazyk | CJZ | 2 | 2 | 2 | 1 | 7 |
Občanská nauka | OBN | 1 | 1 | 1 | 3 | |
Dějepis | DEJ | 2 | 2 | |||
Právo | PRA | 2 | 2 | |||
Chemie | CHE | 1 | 1 | |||
Fyzika | FYZ | 1 | 1 | |||
Biologie | BIO | 2 | 2 | |||
Matematika | MAT | 3 | 3 | 3 | 3 | 12 |
Tělesná výchova | TEV | 2 | 2 | 2 | 2 | 8 |
Informační a komun.tech. | IKT | 1 | 1 | 1 | 1 | 4 |
Ekonomika | EKO | 1 | 2 | 1 | 3 | 7 |
Účetnictví | UCE | 3 | 1 | 4 | ||
Management a marketing | MMA | 1 | 1 | 2 | ||
Technologie | TCH | 1 | 3,5 | 3,5 | 1 | 9 |
Technika obsluhy a služeb | TOS | 1,75 | 2,5 | 1,75 | 1 | 7 |
Nauka o výživě | NAV | 2 | 2 | |||
Hotelnictví | HOT | 1 | 2 | 1 | 1 | 5 |
Cestovní ruch | CRU | 1 | 2 | 2 | 5 | |
Zeměpis cestovního ruchu | ZCR | 2 | 2 | |||
Psychologie | PSY | 1 | 1 | |||
Korespondence | KOR | 1 | 1 | 2 | ||
Konverzace v CJ | 2 | 2 | 4 | |||
Seminář z cestovního ruchu | SCR | 0,5 | 1 | 1,5 | ||
Seminář z gastronomie | SGA | 0,5 | 1 | 1,5 | ||
Odborný výcvik | ODV | 5 | 5 | 10 | ||
Celkem | 30,75 | 32 | 34,25 | 32 | 129 | |
Nepovinné vyučovací předměty | ||||||
Seminář z matematiky | SMA | 2 | 2 | |||
Seminář z cizího jazyka (pro pokročilé) | SAJ | 2 | 2 | |||
Souvislá praxe v 1. ročníku 2 týdny, ve 2. ročníku 4 týdny, ve 3. ročníku 4 týdny |
Už od začátku studia budeš získávat praktické dovednosti v kuchyni a obsluze v předmětech Technika obsluhy a služeb a Technologie. Na konci 1. ročníku budeš mít 14denní praxi ve školní restauraci Bečva pod vedením učitelů odborného výcviku. Na konci 2. ročníku Tě čeká měsíční praxe v některém z hotelů nebo restaurací v regionu (např. hotely Jana, Fit, Ibis, Lázně Teplice, Hesperia, Clarion…), popř. v cestovní kanceláři. Na ni naváže odborný výcvik, který probíhá ve zmíněných hotelech, restauracích a cestovních kancelářích během 3. a 4. ročníku vždy 3 dny za měsíc. Na konci 3. ročníku Ti umožníme, pokud budeš mít zájem vycestovat, minimálně měsíční zahraniční praxi v Rakousku, Itálii anebo Řecku. Maximální délka této praxe jsou 4 měsíce.
Mimo to budeš mít příležitost absolvovat motivační barmanský kurz, koktejlový kurz, flairový kurz, kurz studené kuchyně, baristický kurz, sommelierský kurz, carvingový kurz, kurz teatender. Zúčastníš se i mnoha odborných exkurzí např. do pivovaru, vinařství, ale hlavně moderních exkluzivních hotelů.
Na jakékoliv pracovní pozici v hotelu, cestovní kanceláři anebo restauraci, ale i v mnoha jiných podnicích podnikajících v gastronomii a cestovním ruchu. Ale to není všechno, uplatnění najdeš všude, kde jsou podstatnou složkou práce komunikace, kontakt s lidmi a organizační dovednosti.
Po získání maturitního vysvědčení můžeš pokračovat na vysokých školách, které nabízejí obory zaměřené na hotelnictví, cestovní ruch a logistiku, ale samozřejmě i na všech ostatních vysokých nebo vyšších odborných školách.