Hlad je nejlepší kuchař? Nene, nejlepší kuchaři se přece učí u nás, na Šířavě! Tak neváhej a přijď rozšířit naše řady!
Kód oboru:
65-51-H/01
Název školního vzdělávacího programu:
Kuchař se zaměřením na zážitkovou gastronomii
Délka studia:
3 roky
Dosažené vzdělání:
Střední vzdělání s výučním listem
Zakončení studia:
Závěrečná zkouška
Podmínky přijetí:
Bez přijímacích zkoušek
Prospěch z pololetí v 9. třídě a z obou pololetí 8. třídy ZŠ.
Podrobnosti najdete zde.
Počet otevíraných tříd:
skupina (10 žáků)
Školné:
Ne
Lékařská prohlídka:
Ano
Získáš odborné znalosti a dovednosti nezbytné pro práci v kuchyni a dokážeš:
- posoudit potraviny z hlediska kvality, dietetické hodnoty, vhodnosti pro technologické zpracování,
opracovat potraviny, technologicky je zpracovat, dělit a porcovat jatečních zvířata, ryby, zvěřinu, drůbež, - připravit běžné, technologicky náročné i moderní pokrmy studené i teplé kuchyně, studené i teplé moučníky, nápoje,
- v souladu s vývojovými trendy esteticky upravit pokrm, nápoj v rámci expedice/servisu,
- připravit minutkové pokrmy a saláty,
- se orientovat v oblasti nových surovin, technologií a připravit pokrmy zážitkové gastronomie,
- používat různé způsoby uchování pokrmů a nápojů,
- aplikovat zásady výživy všech věkových skupin včetně dietního stravování,
- sestavovat nabídkové lístky, jídelní a nápojové lístky včetně menu k různým příležitostem,
- sestavovat kalkulace a stanovovat ceny.
Název předmětu | Zkratka | Týdenní počet hodin v ročníku | |||
1. | 2. | 3. | Celkem | ||
Povinné vyučovací předměty | |||||
Český jazyk a literatura | CJL | 2 | 1,5 | 1,5 | 5 |
Anglický jazyk | AJ | 2 | 2 | 2 | 6 |
Občanská nauka | OBN | 1 | 1 | 1 | 3 |
Fyzika | FYZ | 1 | 1 | ||
Chemie | CHE | 1 | 1 | ||
Biologie | BIO | 1 | 1 | ||
Matematika | MAT | 2 | 1 | 1 | 4 |
Tělesná výchova | TEV | 1 | 1 | 1 | 3 |
Informační a komunikační technologie | IKT | 1 | 1 | 1 | 3 |
Ekonomika | EKO | 1 | 1 | 1 | 3 |
Technologie | TCH | 2 | 1,5 | 1,5 | 5 |
Speciální technologie | SPT | 0,5 | 1 | 2,5 | 4 |
Potraviny a výživa | PAV | 1 | 1,5 | 1,5 | 4 |
Technika obsluhy a služeb | TOS | 2 | 1,5 | 1,5 | 5 |
Psychologie | PSY | 1 | 1 | ||
Korespondence | KOR | 1 | 1 | ||
Odborný výcvik | ODV | 15 | 17,5 | 17,5 | 50 |
Celkem | 32,5 | 34,5 | 33 | 100 |
Dovednosti získáš v odborném výcviku, který bude probíhat pod vedením učitelek odborného výcviku ve školní restauraci Bečva.
Rozložení odborného výcviku je jednoduché – týden škola a týden praxe. Odborný výcvik trvá 6 hodin denně v 1. ročníku a 7 hodin denně ve 2. a 3. ročníku.
Odborný výcvik bude navíc doplněn odbornými kurzy, jako např. kurz studené kuchyně, carvingový kurz.
Uplatníš se jako kuchař/kuchařka ve všech typech restaurací, ale i v mnoha jiných podnicích podnikajících v gastronomii.
Po získání výučního listu můžeš pokračovat u nás ve škole na nástavbě v oboru Podnikání a doplnit si vzdělání o maturitu.